Modul 1: Ernærings- og underernæringens biologi

Indledende ernærings- og underernærings biologi som skal støtte eleverne i forståelse af kostens sammensætning, samt hvilke problematikker en utilstrækkelig kost kan medføre. Modulet er udformet sådan, at eleverne arbejder med underernæring og den rigtige sammensætning af kosten ved at bruge den nedenstående tekst og uddybende links. Herefter arbejder eleverne med de energigivende stoffer i kosten og deres vigtighed/betydning for kroppen ved, at de besvarer spørgsmålene. Eleverne kan finde den information og viden, de skal bruge for at kunne løse spørgsmålene ved at benytte de vedlagte links.

Nøgleord:
Kosten og dennes ernæringsmæssige sammensætning. For lidt eller for meget?
Spiser vi for at leve eller lever vi for at spise? Det er et af verdens paradokser, at de fleste dødsfald i mange lande skyldes fejlernæring.

Underernæring:

I de værst ramte u-lande er direkte sult udbredt. Man regner med, at ca. 800 millioner mennesker sulter; altså mangler organiske stoffer til energiomsætning. Det medfører naturligvis afmagring, da de så nedbryder deres egne organiske stoffer, især protein og fedt - og det er livstruende. Bare en let afmagring svækker immunforsvaret, så folk lettere dør af simple infektionssygdomme. Det er måske et større problem end decideret sult.
(Ydereligere information om underernæring kan læses her)

Den rigtige sammensætning af kosten:

I knap så hårdt ramte u-lande er der energi nok i maden, men den er ikke proteinrig nok. Mange afgrøder består næsten udelukkende af kulhydrat, og hvis der ikke er resurser til at holde husdyr eller skaffe tilstrækkelig vildt, får især børn proteinmangel. Da det er protein i blodet, der er medvirkende til at suge vand tilbage i blodbanen fra vævsmellemrummet, vil proteinmangel medføre ophobninger af vand i vævet. Væskeophobninger kaldes ødemer, og denne form kaldes for hungerødemer. Derfor kan børn med denne fejlernæring få stærkt opsvulmede maver, men det betyder naturligvis ikke, at de er fede.
(Ydereligere information om den rigtige sammensætning af kosttilskud kan læses her)